Skyldfølelse?

  • Skrevet 08.01.2017
  • Klokken 12:15

Er du en av de som sliter med skyldfølelse? Skyldfølelse etter måltider? Måltider du kanskje egentlig ikke skulle ha spist? "Forbudt" mat? Vel jeg har vært der selv før, og jeg henger vel litt i stroppen selv nå per i dag. Jeg fikk tanken på dette etter i går hvor jeg spiste litt av hvert som jeg burde ha ligget unna. Jeg går på diett, og jeg sprakk den dagen. Vel, jeg er menneskelig akkurat som du som leser dette. Å holde et strikt regime kan påvirke stort, og man kan bli frustrert. Jeg har levd på et strikt regime i en lang lang periode, og for noen dager siden stoppet det opp for meg. Startet dagen med en god frokost, en god treningsøkt og dro rett på jobb. Kom inn på vaktrommet hvor det sto alt av mitt favoritt godis. Selvsagt sa jeg til meg selv at jeg skulle være sterk. Jeg er på diett, og da må jeg holde meg til planen. Det var ikke slik det foregikk. Ut den dagen gikk jeg å små spiste på favoritt godiset mitt og jeg sto igjen etter dagen og tenkte " herregud hva har jeg gjort nå". Selv i julen hvor jeg koste meg litt ekstra fikk jeg ikke skyldfølelse, men denne dagen fikk jeg det. Det var ikke planlagt å spise, og derfor dro skyldfølelsen seg sakte men sikkert inn. 

Når jeg kom hjem etter jobb denne dagen stilte jeg meg selv et par spørsmål.

  • Hvorfor spiste jeg maten når jeg egentlig ikke ville ha den?
  • Hva er grunnen for at jeg får skyldfølelse?
  • Vil en dag ødelegge for meg?
  • Hvorfor føler jeg meg slik jeg gjør nå?

Dette var spørsmål jeg stadig dro opp, og nei, en dag med det du ønsker vil ikke ødelegge for deg. Hvis du spiser sunt året rundt ca 99% av tiden, så vil ikke en dag ødelegge for deg. Det er umulig å legge på seg to kilo etter et måltid med "forbudt" mat. Ja, man ser kanskje mer oppblåst ut, men det er fordi kroppen holder vann etter slikt måltid. Derfor er tipset mitt å drikke masse vann dagen etter, og ikke overdriv treningen, for da kan det bli verre.

Jeg tror jeg følte det jeg følte den dagen grunnet at jeg er et rutine menneske. Noen som kjenner seg igjen? Vel, jeg liker å ha alt planlagt, og hvis jeg skal ha et "forbudt" måltid, så pleier jeg å planlegge hvilken dag dette skal lande på. Slik at når det landet på en dag jeg ikke hadde planlagt, så ble hele dagen feil. Jeg spiste kanskje ikke slik jeg burde resten av dagen heller. Jeg fikk skyldfølelsen fordi jeg er på diett, og det er ikke planlagt. Likevel så må man tenke at en dag ødelegger ikke. Man har mange dager å hente seg inn på, og ønsker man en sunn livsstil, så skader det heller aldri med balanse. Ønsker man noe, så gjør man det. Bare husk å balansere. Alt i livet trenger balanse. Det er lov med en dag uten det regime du er vandt med. Det er lov med en utskeielse. Har det skjedd, så har det skjedd. Spist er spist, og gjort er gjort. Du tilfredsstilte behovene som kroppen din signaliserte, så ikke riv deg selv ned med skyldfølelse for det. 

-Benedicte Kristiansen Holm

 


kommentarer: 2
Victoria Larsen

08.01.2017 kl.12:46

Jeg ønsker deg en fin Søndag :-)

Benedicte Kristiansen Holm

09.01.2017 kl.18:21

Victoria Larsen: Takk det samme :)

Legg igjen en kommentar

hits